Michelle Ailèn -
Hjem Add Kontakt

0Jeg blir bare mer og mer glad i hårologi jo mer jeg bruker det. Siden jeg begynnte å bruke det for ett år siden har håret og hodebunnen min hatt det bedre enn noensinne. Jeg skrev et innlegg om Hårologi her som du kan lese dersom du ikke har hørt om merket før.  

Men disse er mine favorittprodukter og jeg kan nesten ikke leve uten.  Dandruff shampooen redder min tørre hodebunn på vinteren, bedre enn noen annen shampoo har gjort. FIL shampoo bygger opp håret mitt og fil/fob conditioner sørger for fukt og proteiner. Jeg har også en renseshampoo jeg bruker 1-2 ganger i mnd. Dette er et seriøst undervurdert produkt, og noe alle burde ha i dusjen. Jeg kan ikke beskrive hvor rent håret føles etter at man har brukt renseshampoo, fått bort alt av stylingrester og skitt. Så har jeg en mix cure som er litt samme som balsamen min, både med fukt og proteiner. Den siste kuren min er en vitaminkur. Denne bruker jeg i hodebunnen for å balansere ph'en etter jeg har brukt renseshampoo, men den kan også brukes for å vaske håret med. Kjempebra hvis du vasker håret hver dag med shampoo, så håret heller får hvile litt i mellom shampooneringene.   

Har du noen produkter du absolutt MÅ ha i dusjen?  

 • 2

   

  1. Forstå litt av "frisørspråket"  
  Når frisører snakker om farger, snakker vi i tall. Tallene har ofte noe å si på hvilken tonehøyde håret er på, altså, hvor mørkt/lyst det er.  
  På en skala fra 2-12, hvor 2 er sort, og 12 er hvit har jeg på bildet over en 5er i bunnen og en 7er i lengdene. Malin som sitter i stolen foran meg, er en 10er. Egentlig har hun en 8er i bunnen, men det kommer ikke mye fram på bildet. Alt fra 6 og ned vil jeg si er mørke farger som går mye i forskjellige bruntoner. Alt fra 6 og opp er lysebrun/mørkeblond/blond/lyseblonde farger. Uansett hvilke farger frisøren din bruker vil hun/han forstå det hvis du sier hvor du ca. vil ligge. Be gjerne om å få se et fargekart! 

  2. Vær tydelig på hva du ønsker 
  Under både lys og mørk er det mange definisjoner, også på "en mørk bunn" , "ombre" +++. Her gjelder det å være tydelig på hva man ønsker. Et supergodt tips er å ta med ett eller flere bilder, og fortelle hva du liker med hvert bilde. Dette gir frisøren en større forståelse av hva du vil ha. 
   
  3. Hva kan jeg forvente i dag? 
  Mange ønsker en farge som innebærer er lite "prosjekt". Det er helt ok å jobbe litt ekstra for å få den fargen man ønsker, men for din egen del kan du spørre frisøren "hva kan jeg forvente i dag?" så er du sikker på at du ikke blir skuffet. Det er ofte mye enklere for deg som kunde hvis du er forberedt på hva du kan forvente av din frisørtime i dag. Frisøren vet kanskje at du ikke kommer til å kunne bli helt blond akkurat i dag, men det er dessverre fort gjort å veldig dumt hvis frisøren glemmer av å informere deg om dette. Så, er du usikker, spørr! :)  

  4. Det er greit å ha et budsjett 
  Mange kvier seg litt for å dra til frisør å gjøre store behandlinger da det fort blir veldig dyrt. Det er helt ok for oss som jobber som frisør at du har et budsjett du ønsker å forholde deg til. Vi kan informere deg om prisen underveis og holde deg oppdatert på hva som kommer til å koste ekstra å hvor mye hvis du ønsker å være litt forsiktig med pengebruken. Å dra til frisør kan ofte bli ganske dyrt, men det er ingenting galt i å ha et budsjett eller ønske å holde seg innenfor en viss prisramme.  
   Hva skal til for at du blir fornøyd hos frisøren?  
  Hva gjør deg ekstra fornøyd? 
  Gjør du noe for å passe på at du får det resultatet du ønsket?

 • 91

  "Ja, men det er jo en utdannelse det også" 
  "Sikkert helt greit å være frisør, er det ikke"
  "Tjener ikke så godt de frisørene da"  
  "Joda noen må jo jobbe som frisører også"  

  Setninger som dessverre, sannsynligvis virker kjent for mange som jobber som frisør, juniorfrisør, lærling, you name it. Jeg har allefall fått høre lignende setninger noen ganger, og det er like kjipt, hver gang. For vet du hva? Jeg er ikke bare frisør. Jeg er frisør. Og jeg, er stolt av det! En ting er når folk kommer med nedlatende kommentarer til det å ha valgt et yrke som er så langt unna hva mange tror det er, en annen ting er frisører uten yrkestolthet. Dette er vell kanskje det aller verste, synes jeg. For når folk spørr deg hva du jobber med skal du ikke krype sammen selv om du er på kafè med jentegjengen og Charlotte akkurat tok en mastergrad i medisin å svare; "Nei jeg er bare frisør jeg.". For du er ikke det. Du er så utrolig mye annet. 

  Jeg er per i dag 9 måneder inne i min læretid på veien til å bli en stolt og flink frisør. Tidligere har jeg flere års yrkespraksis fra å ha jobbet som assistent i frisørsalong. Tross for at jeg ikke er faglig utlært, vil jeg påstå, at jeg har fått med meg en del ting. Etter at jeg startet å jobbe med kunder selv har jeg merket at enkelte kunder er veldig interessert i hva opplæringen min egentlig går ut på. Hva er det jeg lærer, hvordan foregår opplæringen, og hva ligger egentlig til grunne i utdannelsen? Når jeg forklarer i korte trekk virker de fleste ganske sjokkerte, over omfanget og alle fagområdene man skal innom. Er det slik at mesteparten av samfunnet tror at man får saks utdelt i hånda også er det bare å klippe seg til å bli en god frisør?     Jeg skal fortelle deg hva jeg kan. Jeg skal fortelle deg hva som ligger bak min utdannelse, hva opplæringen min går ut på. Med dette, håper jeg at alle som leser, som ikke er frisører, har mer respekt for frisørfaget. Å at du som er frisør, har respekt for deg selv og er stolt over yrket ditt. Du kan så mye. 

  Jeg skal lære kjemi. Jeg skal kunne vite hva som skjer når jeg blander en farge. Jeg skal vite hva som skjer når denne fargen er i håret. Oksidasjonsprosess, valg av farger basert på hårtype og kvalitet. Jeg skal vite hvilke kjemikalier jeg jobber med, hvordan disse fungerer, hva de gjør, hva jeg skal gjøre dersom en kunde reagerer på et kjemikalie. Jeg skal kunne forklare hvorfor forskjellige farger har forskjellige prosesser. Så når du farger håret hjemme å har fargen for lenge i/for kort i, så vet jeg hvorfor den ikke ble som planlagt. Jeg vet også hvilke farger som sitter best i ditt hår, og jeg vet hvordan jeg skal få de til å sitte i ditt hår. 

  Jeg skal kunne farger. Jeg skal forstå hvilken farge som passer til ditt hår. Jeg skal på forhånd vite hvilken farge håret ditt blir når vi bleker det. Akkurat ditt hår. Jeg skal også vite hvordan jeg fikser krisehåret du klarte å lage til hjemme når du kjøpte avfarging på HM og trodde du kom til å bli blond. Jeg vet hvorfor fargen i bunnen din er mye mer rød enn den du har i lengdene. Jeg kan primærfarger, komplimentærfarger, sekundærfarger, og undertoneskala. Jeg vet hvorfor håret ditt er grønt og jeg vet hvordan jeg fjerner det.  
  Jeg har en breddekunnskap. Selv om det kanskje ikke er supertrendy å ta permanent, så kan jeg det. Jeg kan lage alle frisyrer som har vært trendy fra 1920 og frem til i dag. Og har jeg ikke gjort det før, så vet jeg akkurat hva jeg skal gjøre. Jeg kan både legge tradisjonelle foliestriper eller en trendy balayage. Jeg har bredden til å kunne utføre de teknikker som passer best til ditt hår. Så når du kommer inn med et bilde du fant på instagram vet jeg om dette er mulig på ditt hår, og jeg vet også hvilke teknikker jeg skal ta i bruk for å få det slikt.  

  Jeg ska ha god teknikk. Jeg skal kunne klippe en frisyre utifra et bilde. Å klippe et hår er vell kanskje det de fleste tror er det enkleste frisører gjør, men det er så teknisk vanskelig å utfordrende at du ville ikke forstått om jeg forklarte det engang. Jeg vet at når mamma klipper deg på kjøkkenet og drar alt håret bak, er håret lengere foran, og kortere bak. Tross for at det så veldig rett og fint ut.  Jeg kan klippe håret ditt for at det skal se tykkere ut, tynnere ut, mer volum på toppen, enklere å krølle, mer liv, sunnere +++ .  Jeg kan fremheve ansiktet ditt med en klipp. Jeg kan få det til å se høyere ut med en klipp. Jeg kan gi deg en frisyre som krever 45 min styling hver morgen, eller 5 minutt styling. Så la oss fastsette dette en gang for alle; Når du sier til meg at du vil ha 3 lag i håret, å jeg har mest lyst til å sende deg til en gatefrisør i et land jeg aldri har hørt om, så forsøker jeg heller å forklare deg hva som blir best. Du skjønner, jeg vet bedre enn deg, på akkurat dette. Du må også gjerne synes det er dyrt for at jeg klippet 1 cm av håret ditt, men du betaler for tiden min, å jeg bruker like lang tid på å stusse 13 cm av tuppene som 1 cm. Du betaler for kompetansen min. Klipp deg gjerne hos Gjerda som bor i 92b i samme gate som deg med kjøkkensaksa, men vet du hva? Jeg vet, at håret blir mer slitt av å klippes med feil saks. 

  Jeg skal kunne visuelt beskrive hva jeg mener. Igjennom læretiden går jeg igjennom utallige mange tegninger. Tekniske tegninger. Tegninger hvor jeg planlegger hva jeg skal gjøre, og som jeg umiddelbart kan lese også. Så hvis du vil ha akkurat samme klipp som min kollega gjorde på din venninne, men det er jeg som skal klippe den, kan min kollega gi meg en tegning og jeg vil vite hvordan jeg klipper akkurat denne klippen.  

  (Bildet lånt fra frisorspirene.blogg.no) 

  Disse tegningene krever presisjon, planlegging, og forståelse av hvordan klipp, farge og f.eks oppsett fungerer. Vinkler, cm, linjer mm. skal være riktig. Å ja, alle tallene og bokstavene du ser øverst dær, det vet jeg hva betyr. Det betyr at håret klippes i like lengder (som er en av 4 grunnformer), med 90 graders projeksjonsvinkel og perpendikulær distribusjon. Høres avansert ut? Der er jo "bare" klipp, det.  

  Jeg kan HMS. Hvis du synes jeg er en flink frisør så er det viktig at du tar hensyn når jeg forsøker å bøye hodet ditt til siden eller fremover. Jeg gjør dette for min egen del, og for å komme bedre til. Jeg vil ikke være sykemeldt, for da blir du irritert siden du har ventet "3 uker på å få time". Jeg vil være på jobb for deg, og jeg vil helst ikke klippe deg med senebetennelse. Etter jeg begynnte å jobbe som frisørlærling kan jeg umiddelbart fortelle min samboer hva han har gjort feil, utifra hvor han har vondt. Jeg vet at hvis han har vondt her, så er det for han har stått for mye med hendene over hodet. Jeg vet at hvis han har vondt her, har han stått med for mye vekt på den ene foten. Jeg kjenner igjen muskelsmerter basert på arbeidstilling. Så når jeg spørr deg pent om du kan sige litt ned i stolen, eller om du kan sitte med hodet på siden et lite øyeblikk, er det flott om du gjør dette. For om du blir litt stiv i nakken av å sitte slik i 4 minutter, så står jeg 7 timer om dagen rett opp og ned med kunder i kleine arbeidstillinger. Står jeg da 2 timer med deg og legger striper med hendene over hodet siden du tilfeldigvis var 1.80 høy og jeg er bare såvidt 156 cm, så har vi et problem. Da vil jeg helst sitte på bakrommet å gråte litt mens fargen din virker. Det gjør faktisk, vondt. Vanvittig vondt.  

  Jeg kan anatomi. Jeg vet hva som kler deg. Jeg vet hvordan farge du kler og hvordan klipp som er best til deg. Jeg vet at selv om du har kjempelyst å farge håret ditt kastanjebrunt slik som du så på et bilde på google, at du heller kler en helt annen farge. Jeg vet også at om jeg hører på deg å farger håret ditt slik du ønsker, blir du ikke fornøyd, for du kledde det ikke i utgangspunktet. Det er det samme som å forsøke å presse på seg et par bukser i xs når man egentlig er en l. Det fungerer ikke.  Jeg vet hvordan jeg skal fremheve de nydelige kinnbeina dine, og den dype blåfargen du har i øynene.     Jeg bryr meg om håret ditt.   
  Jeg har gjennomgått en omfattende opplæring i produktkunnskap. Jeg vet hva håret ditt trenger, hvordan hårkvaliteten din blir best mulig, hvordan man kurerer hodebunnen din og hvordan jeg kan få det til å slutte å klø. Jeg vet akkurat hva du trenger dersom du mister hår, har utynnet hår, tyggishår, tørt og sprøtt hår, hår som knekker, mm. Jeg prøver ikke å selge deg produktene bare fordi jeg har kjempelyst at du skal bruke masse penger. Jeg bryr meg genuint om at ditt hår å din hodebunn har det bra og jeg vil at du skal stole på meg. Jeg har sannsynligvis også hatt noen problemer med håret mitt selv, og jeg vet hvor vanskelig det kan være. La meg hjelpe deg til å gi deg det håret du ønsker å ha! 

  Jeg vil at du skal være fornøyd. 
  Å er du det, er det veldig fint om du sier det. Til og med anbefaler du meg til noen du kjenner setter jeg stor pris på det. Skulle du ikke være fornøyd må du gjerne komme tilbake, for jeg vil heller forsøke mitt ytterste for å gjøre deg fornøyd, fremfor at du er misfornøyd.   

  Jeg forstår deg.  
  Jeg er opplært til å forstå en viss psykologi. Jeg vet hvordan type du er å hva du ønsker. Jeg leser deg utifra hva du har på deg, hvordan du snakker, hva du ønsker. Jeg forstår hvilken type person du er. Så når du sitter hos meg å sier "Jeg vil ha noe nytt! Noe spennende!" løper jeg ikke til fargehylla og river ut en blå og en rosa farge. Jeg vet at de minste endringene på deg, er både nytt og spennende, men på venninnen din må man gjøre en større forandring. For dere er forskjellig. Dere mener forskjellige ting.  
  Jeg forstår deg også når du sier til meg "Jeg vil ha det kaldt men ikke for kaldt skjønner? Det må ikke bli grått liksom men jeg haaaaaater gulskjær så det mååå være kaldt men ikke sølv eller grå altså okei?" .. Ja, jeg skjønner. Jeg skjønner når du selv ikke engang skjønner helt hva du mener.  
   
  Økonomi. Det er noe vanvittig med økonomi. 

  Jeg er frisør. Jeg er stolt. Jeg kan mye. Jeg endrer selvfølelsen til folk. Jeg kan endre holdningen din, selvtilliten din, og livet ditt med saks og pensel.   
  Jeg skal nevne dette før noen andre gjør det;   
  Ja, kanskje du har hatt en dårlig opplevelse hos en frisør, og tenker "Hun/han kunne jo ingenting!" Det er bare tøv, for alle har gått igjennom samme opplæring. Kanskje dere ikke forstod hverandre, men frisøren forsøkte nok sitt beste. For det gjør vi alltid. Årets tips; Ta med deg et eller flere bilder. Det hjelper alltid på. Husk også at alle frisører er forskjellige, og alle har ting de er ekstra flink på i forhold til andre. Ønsker du deg en "spesialist" er det lurt å sjekke litt rundt.  


  Håper innlegget var informativt og lærerikt, og at akkurat du lærte noe nytt av å lese dette. Legg gjerne igjen en kommentar med hva du synes å still gjerne spørsmål, så skal jeg svare deg så godt jeg kan.  
  God helg da alle! :)