Hudens oppbygging (Michelle Ailèn)
Hjem Add Kontakt

1

Hudens oppbygging

Det er viktig å forstå hvordan huden fungerer og hvilken hudtype du har, slik at du kan behandle din egen hud riktig og ta fatt på eventuelle hudproblemer med riktig informasjon. 
 
Fakta om hud 
Huden består av tre lag - overhud, lærhud, og underhud 
Huden dekker mer enn to kvadratmeter og kan veie opptil 3 kg 
Huden hos en gjennomsnittlig voksen person består av mer en 300 millioner hudceller


1. Overhuden 
Overhuden er hudens overflate.  
Det er det området du rører ved, føler, og ser.Dette laget er ikke tykkere enn et stykke tynt papir, men det har alle de beskyttende egenskapene som er nødvendig for å holde sollys, bakterier og kulde ute.  
Det ytterste laget av overhuden kalles stratum corneum. Stratum corneum består av ca. 20 lag flate celler. Hver celle er dekket av fuktighetsgivende stoffer som holder dem fuktige og smidige, og cellene er omgitt av spesielle lipider som holder på fuktigheten.    

Hvilken rolle spillre overhuden?  
Den forhindrer skader forårsaket av sollys, smuss og bakterier
Den er med på å regulere kroppstemperaturen
Den er med på å forhindre fukttap2. Lærhuden
Under overhuden ligger lærhuden, eller "den ordentlige huden".Det er dette laget som gir huden karakter og vitalitet. Her finnes kollagenet - de elastiske fibrene som gir huden spenstighet. Tenk på kollagenfibre som fjær i en madrass. En madrass uten fjær ville være skrøpelig, flat og uten støtdemping. Det samme gjelder huden din.

Her ligger også elastinfibrene (polypeptidkjeder) som er løst sammenslyngede, elastiske fibre som gir huden evnen til å strekke seg og vende tilbake til sin opprinnelige form.Det er derfor det heter elastitet. I lærhuden finner vi også svette - og talgkjertlene som holder huden smidig og mettet på fukt.
 
Hvilken rolle spiller lærhuden?
Den sørger for fukt til overhuden
Den produserer kollagen som holder huden fast
Den produserer elastin som holder huden elastisk
Den produserer talg som holder huden smidig og fuktig 

3. Underhuden
Underhuden understøtter de to andre lagene. Her finner vi et omfattende nettverk av bindevev som er omgitt av fettceller. Her finner vi også de musklene som kontrollerer ansiktsbevegelsene. Disse musklene spiller en viktig rolle, fordi de er med på å støtte opp under hudens struktur. Med tiden svekkes disse musklene, og det fører til dannelsen av de linjene og rynkene vi kjenner som utrykkslinjer.
 
Hvilken rolle spiller underhuden?
Den gir huden form og konturer
Den virker som en støttepute for de ytre hudlagene
Den forbinder huden ed det underliggende vevet og musklene

 

De nye cellene dannes nederst i overhuden, og beveger seg langsomt oppover, hvor de etter hvert mister fuktighet og blir flatere. Den nederste delen av overhuden kalles det basale laget. Basale celer vedlikeholder overhuden ved å sørge for en konstant cellefornyelse. Huden din befinner seg i en konstant fornyelsesprosess. Nye celler dannes nederst i overhuden og beveger seg langsomt til overflaten. Her avstøtes de og erstattes av nye celler. Denne syklusen tar 2-3 uker når man er ung -og dobbelt så lang tid når man er eldre.  
Når cellene begynner på reisen sin, er de velnærte og mettet på fukt. Etter hvert som de bevegeer seg oppover, begynner de å bli flate og tørke ut. Når de når stratum corneum, ligner de skjell. Dette laget med skjellignende celler kalles hornlaget.  
Cellene i det basale laget inneholder også melanocytter. Disse spesielle cellene produserer stoffet melanin som gir huden farge. Melanocyttene reagerer på alle ultraviolette stråler og øker produksjonen av pigment, som gjør huden mørkere. Folk som får fregner har en genetisk kode som får melanocyttene til å produsere melanin uregelmessig - noen produserer ingen malanin når de utsettes for sollys, andre produserer mer melanin som gjør at huden blir mørkere noen steder. 

 

Ikke overinteressert? 
Hudcellene dine fornyes hele tiden, og noen ganger blir gamle hudceller liggende over de nye. Derfor er det viktig å bruke en skrub i ansiktet, for å få vekk disse. Har du mange gamle hudceller som ligger på huden din vil ikke du få en like stor effekt i sollys som hvis det var flere nye hudceller i det øverste laget.  
En ansiktsmaske eller en nattkrem vil trenge inn i huden og ned i hudlagene siden den får virke. En fuktighetsmaske og/eller nattkrem er et must for deg med veldig tørr hud.   • 19.06.2012 kl.22:21
    spennende å lese :)    Kommenter her
    Design og koding: Ina Anjuta