Leserbrev - menn og sminke (Michelle Ailèn)
Hjem Add Kontakt

12

Leserbrev - menn og sminke

Jeg fikk nylig en herlig mail fra en mann som vil fortelle litt om sitt eget syn på menn som bruker sminke. For er ikke det ganske tabu-belagt i vårt samfunn, eller hva? Det er nok bare en liten prosentandel av jenter som ikke hever brynene hvis de ser en mann med sminke, og jeg lurer på hvorfor. For meg virker det helt naturlig, og jeg bryr meg ikke noe spesielt om det. Det er kult og tøft at det finnes mennesker som driter i regler og merkelapper å heller kjører sin egen stil. Jeg mener, vi lever i 2011, i et multikulturelt samfunn med tusenvis av muligheter til å fikse på fasaden. Det er ikke lengere bare glamourmodeller som tar botox i leppene og silikon i puppene. Det er heller ikke lengere bare "emoer" eller "gothere" som tar tattoveringer og piercinger. Nei, en helt vanlig jente kan ha gjort alle delene, og hun blir ikke satt i boks. Hvorfor ikke? Hvorfor er det slik? Er det for at man ikke kan se små mengder botox, for at det ser så naturlig ut? Er det for at man ikke kan se tattoveringen som dekker hele ryggen bak jakken?  
 
Eller er det bare slik at vi skaper oss fordommer mot kun det vi ser?  

Nå er jeg helt for at alle skal få ha sin egen stil, men jeg mener absolutt ikke at jeg ikke ville rynket på nesa hvis jeg så gutter som så slik ut, for det ville jeg nok.

 

Dette for meg, er bare helt feil, og for mye..

Men dette derimot..Er helt greit!!! Hvor mange av oss har IKKE siklet på Alex Evans og hvor kjekk er ikke Johnny Depp med eyeliner?? Og jeg VET mange har/har hatt et supercrush på Zac Efron. Alle bildene over viser menn med sminke. De fleste er kjente eller kjendiser. Men vi har ingen fordommer mot de.... Hvorfor er det slik?

Her kommer leserhistorien.

 

Kameleondagen - Menn og sminke

Av sminkegutten@hotmail.com

Byen er Oslo. Stedet er sentralbanestasjonen. Ved Narvesen står et kunstverk av en kvinne og taster på en smarttelefon. Hun er i midten av 30-årene, perfekt stylet, alle plaggene matcher 100 prosent og jeg kan ikke unngå å legge merke til de lekre støvlettene fra Piere Combertin som både i farge og utførelse virker som en naturlig forlengelse av hennes utsøkte valg av tights i dag. Den røde sålen ? kjennemerket til denne modellen, og som andre merker beskyldes for å plagiere ? kan sees av oppmerksomme øyne på en kilometers avstand.  Vi får øyekontakt og jeg skal akkurat til å gi henne komplimenter for stilen hennes, da hun sukker, ser oppgitt på meg og sier:

?Emo is for chicks and men loving dicks?

Ok. Hva det meg angår: La oss ta denne ?homogreia? først som sist. Jeg er lykkelig gift med en vakker kvinne (flere vilt fremmende mennesker har til og med sagt det til meg), ser på fotball, drikker øl og jobber som manager i offshorenæringen.  Jeg går i fjellet, kjører firehjultrekker, rager 190 centimeter over bakken, vekta er normal, håret er kortklipt og todagersjegget ofte tett. Kort sagt: jeg er en temmelig A4 heteroseksuell mann. Der har dere meg. Det er i alle fall slik dere ville ha sett meg i seks av ti tilfeller.

Tilbake i Oslo. I dag ser jeg slik ut fra topp til tå: Stor, gråmelert ?Beckham-lue? i ull, pilotbrillene fra Ray Ban på panna, litt eyeliner (kun nede), litt mascara, et forsiktig lag av gråsvart øyeskygge som en naturlig overgang fra blyantstreken og til slutt leppebalsam som kanskje har et hint av ?shimmer?. ?Shimmer? har for øvrig det meste under det grelle, konturløse skinnet fra lysstoffrørene på Oslo S. Ikke et gram foundation eller pudder av noe slag.

På kroppen har jeg en slitt, svart skinnjakke fra ?Innocent Victim?, grått skjerf fra H&M (tror jeg det var), hettegenser fra Moods of Norway (den med traktoren på), blekede jeans (ikke for trange) fra Lee og svarte Jhonny Boots fra YSL.

Denne dagen i Oslo, på Oslo S, er jeg slik jeg framstår i kanskje to av ti tilfeller. ?Kameleondagen?. Den dagen som av og til melder sitt behov og speilet på badet skriker ?Kjeeedelig!? når trynet mitt tappert møter opp om morgenen. Den dagen som gir meg lyst til å være en annen, fordi jeg har vært meg ?selv? litt vell mye i det siste. En menneskerett jenter har påropt seg siden steinalderen. En menneskerett noe langt inne i meg skriker etter å ta, selv om jeg er aldri så mye mann.

Men dagens tilfelle ? kameleonen - ble gitt en temmelig brutal ?diagnose? av et menneske jeg ikke kjenner, et menneske jeg helt sikkert aldri kommer til å treffe igjen eller noen gang bli kjent med. Homofili er ikke en ?diagnose?. Det er en legning. En legning som jeg respekterer, men ikke en legning etter mine preferanser. Men denne flotte kvinnen ser på meg som om jeg var en spedalsk. Som om jeg VAR en ?diagnose?. En ?diagnose? eller dom om du vil, med røtter i tabloide fordommer, attpåtil gitt av den type menneske som gjennom århundrer har blitt offer for FLEST fordommer; en kvinne.  Det er ironisk.

Og sett at jeg akkurat denne dagen kom slik jeg vanligvis framstår og attpåtil var single. Hadde kunstverket av en kvinne spurt meg om vi kanskje kunne ta en kaffe? Eller sett at denne kvinnen ? til tross for mitt valg av klær og sminke i dag ? hadde gitt meg det lille sekundet jeg trengte for å fortelle henne hvor stilig jeg syntes hun var, ville hun fremdeles ramset opp den infantile regla og ?emos and chicks??

For det vi alle mennesker framstår som gjennom vårt ytre, er ikke alltid det vi faktisk er. Når jeg ser en stilig dame som virkelig kan kunsten å gjøre seg lekker, kler seg stilig, kanskje til og med litt utfordrende vurderer jeg aldri å spørre henne hvor mye hun skal ha for et ligg. Når jeg viser meg offentlig med litt forsiktig sminke, tror både jenter og gutter at jeg ønsker å innlede et forhold til Jan Thomas? Håpløst. Urettferdig. Fordummende. Forutinntatt.

Å variere med stiler og sammensetninger har vært en luksus forbeholdt kvinner siden tidenes morgen. Utvalget i klær og kosmetikk er enormt for jentene, mens utvalget for menn som oftest får meg til å tenke på en bolle oppvaskvann.

Min kone og jeg har mange ting felles. Vi er begge interessert i kunst, mote og design. En dag fortalte jeg henne at jeg godt kunne tenke meg å prøve litt sminke. Fordi? Fordi jeg hadde lyst, bare. Hun satte opp et smil, helt uten fordommer, ikke på jakt etter noen ?diagnoser? eller noe som helst. Hun forstod. For vi begge la alle fordommene våre nederst i skuffen den dagen vi bestemte oss for å gå inn i framtiden sammen.

I Oslo finnes det en flott kvinne som gikk glipp av en kompliment den dagen. For hun viftet med et flagg malt av fordommer.

?Badet om fem minutter,? sa kona mi. Det var om kvelden. Den første kameleondagen.  • Vibeke
  13.10.2011 kl.22:21
  kan du lage halloween sminke? blant annet indianer og andre forskjellige, vær så sniiill
  maria
  13.10.2011 kl.22:33
  er helt enig med deg, og det veldig fint leserbrev du hadde delt! :) digger bloggen din, du er utrolig dyktig!! men jeg lurte på en ting, jeg har sett at du har anbefalt mange produkter, foundation, pudder, osv... det jeg lurte på er hva burde jeg kjøpe av bareminerals produkter eller er det like bra å kjøpe et annet vanlig produkt? huden min er litt nuppete, men har ikke så ofte kviser. håper du orker og svare, og på forhånd tusen takk!! :D
  14.10.2011 kl.17:57
  Nr 3 va ganske fin altså:)
  14.10.2011 kl.20:14
  Bra skrevet!
  Heidi Myrvang
  14.10.2011 kl.22:50
  Bra skrevet ! :D

  Men det er en ting jeg lurer på, og det er hvilken farge du brukte på øyet i dette innlegget? - http://micheaa.blogg.no/1317735529_dagens_makeup.html

  Håpe på svar, fordi den var dødsfin!
  16.10.2011 kl.01:45
  Billie Joe Armstrong er verdens kjekkeste og han bruker sminke. Synes det er hooot.
  16.10.2011 kl.17:32
  Kan du legge ut noen flere sminke videoer,foresten elsker bloggen din, leser den hvær dag<33
  16.10.2011 kl.18:46
  Utrolig bra innlegg, dette fikk meg virkelig til å tenke ... :-) Jeg har et spørsmål til deg; Jeg er på jakt etter den perfekte concealeren. Jeg sliter ikke så veldig med uren hud eller mørke ringer, men som alle andre har jeg jo litt å klage på jeg også. Jeg fikk anbefalt YSL touche eclat av en veldig god venn av meg, som virkelig har peiling på sminke. Hun bruker den til alt; mørke ringer, rødligheter, kviser, highlither, base under øyenskygge ++++. Jeg leste litt om den, og utrolig mange har også klaget på kvaliteten, fordi det egentlig er en highlighter og ikke en concealer. Den koster over 300, så jeg vil nødig kjøpe den og ende opp med å hate den. Samtidig trenger jeg ikke en KJEMPEDEKKENDE concealer, jeg sliter ikke såååå med huden, og foundation og pudder duger til en viss grad :) Jeg har sett gjennom innleggene dine på bloggen, og jeg finner absolutt INGENTING om concealere. Du bruker det sikkert ikke, men jeg lurer likevel på om du har noe å anbefale??? :) Tusen takk! Elsker bloggen din, den inspirerer skikkelig, og i det siste har jeg virkelig startet å interessere meg for sminke og hår også (er allerede over middels interessert i klær).
  Anonym
  16.10.2011 kl.22:08
  det er da virkelig ingen som tar BOTOX for å få fylde i leppene ? skulle tro du viste dette.... herregud
  Ida
  17.10.2011 kl.12:46
  Et utrolig velskrevet og godt leserinnlegg. All cred til forfatteren, folkens - ta dette til ettertanke!
  18.10.2011 kl.16:40
  Maria: Bareminerals er bra, den er ikke like tettende på porene i huden som annen sminke.

  Men det er vanskelig å si hva du skal bruke, så du må nesten bare prøve deg fram. Er du plaget med uren hud er det å velge rene mineraler det beste, er ikke dette noe som plager deg skal du bare kjøpe noe annet.

  Heidi Myrvang: Det er en bronze farge fra elf, den heter celeberty tror jeg. Er ganske lenge siden jeg kjøpte den!

  Elin: Cover all mix fra make-up store er kanskje den mest dekkende du finner, tror jeg.

  Anonym: Joda, det er mulig. Restylane er vell kanskje det mest vanlige i dag, men botox er ikke helt ute av markedet. Forskjellen er vell at botox passer best for de som vil slette ut litt rynker samtidig, litt eldre helst, og restylane blir mer for å forstørre.
  Geir
  27.09.2013 kl.15:50
  Takk for fine tilbakemeldinger. Hold koken og fortsett bloggingen. Den leses av maaange!  Kommenter her
  Design og koding: Ina Anjuta